<-- NN -->

На 28-ми февруари светът отбелязва международния ден на хората, засегнати от редки болести

Печат
Всяка година в последния ден на февруари, се отбелязва международния ден на хората, засегнати от редки болести. За десета поредна година Национален Алианс на хора с редки болести (НАХРБ), организира честването в цялата страна.
В град Бургас инициативата се проведе за четвърти пореден път. Тази година тя се осъществи с подкрепата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, който е партньор на Алианса от 2014 година.
Да вдигнем ръцете си в знак на съпричастност“ е призивът, с който НАХРБ отбелязва датата в цялата страна. Точно в 13.00 часа (по едно и също време в цяла Европа) в небето над Университета полетяха разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.
В честването се включиха доброволци, преподаватели, студенти, лекари, специалисти по здравни грижи и здравните работници. Силна беше подкрепата от страна на Факултета по Здравни грижи и обществено здраве.
„Неслучайно проведохме инициативата в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Тази година мотото на международния ден на хората с редки болести е „Научният подход дава безкрайни възможности“. Научните познания са необходими с цел да се натрупат количествени данни и познания за дадено заболяване. Това ще облекчи и ще подпомогне работата на лекарите. Ще доведе до по-добър живот на пациентите, както и до по-бързо диагностициране, намиране на правилно лечение и лекарство. Ние от НАХРБ сме убедени, че отбелязването на празника ще доведе до повишаване осведомеността за редки болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.
С Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ си партнираме от 2014 година. Провели сме съвместно два информационно-обучителни семинара под мотото „Редките болести – подай ръка, докосни се до тях“.
Изказвам своята благодарност към Ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Факултета по обществено здраве и здравни грижи, за подкрепата, която ни оказаха!
Благодаря на всички, които се включиха в инициативата, за вниманието и съпричастността, към проблемите на хората, засегнати от редки болести!“, това каза Полина Мандаджиева, представител на НАХРБ за Бургас.

 

Copyright Университет "Професор Д-р Асен Златаров" 2011 г.
π
.
Copyright University "Prof. Dr. Assen Zlatarov" 2011