Бургас влезе в световната наука с лаборатория в университет „Проф. д-р Асен Златаров”

Кметът Димитър Николов връчи грамота на ръководителя й проф. Ованес Мекенян за популяризиране на Бургас

Бургас влезе в световната наука с Лабораторията за математична химия към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Нейните постижения днес бяха представени от председателя на БАН в периода 2008-2012 г. акад. Никола Съботинов, ръководителят на лабораторията проф. Ованес Мекенян, ректорът на университета проф. Петко Петков. Научните успехи бяха подчертани и от кмета Димитър Николов, както и от неговите заместници Красимир Стойчев, Йорданка Ананиева и д-р Лорис Мануелян.
„Голяма наука може да се прави не само в София, но и в Бургас. Пожелавам ви да работите все така с ентусиазъм и да вдигате нивото. Това е перла в короната на самочувствието на Бургас. А на ректора на университета пожелавам и нов факултет”, каза кметът Димитър Николов. Той връчи на проф. Ованес Мекенян грамота за популяризиране на Бургас.
Тази година се навършват 30 години от основаването на Лабораторията по математична химия в Бургас, която обединява усилията на химици, математици и биохимици. „Това е пример как може науката да се използва и в практиката”, каза ректорът проф. Петко Петков. Той също подчерта, че Бургас е станал известен с тази лаборатория в целия свят. Вече опитът на екипа ще бъде прилаган и в работата с нефтопреработвателни фирми.
Екипът на Лабораторията демонстрира видео връзка с Европейската агенция за химикали (ECHA), Хелзинки, и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), Париж, откъдето получи поздравления за годишнината.

Материалът е предоставен от Флагман.бг

Copyright Университет "Професор Д-р Асен Златаров" 2011 г.
π
.
Copyright University "Prof. Dr. Assen Zlatarov" 2011