Скъпи студенти,

Уважаеми родители,

Уважаеми колеги,

Началото на всяка учебна година е много вълнуващо и изпълнено с особен заряд. През последните 7 години имах честта и привилегията да ръководя най-големия университет в Югоизточна България.

Щастлива съм и горда, че през тези години, заедно с всеотдайните ми колеги, постигнахме изключително много: Създадохме десетки нови и модерни специалности, построихме новата сграда, в която в момента се помещава Факултетът по медицина - най-добре оборудваният в България. Предадохме знания и умения на хиляди прекрасни млади хора, които поеха своя професионален път, уверени и със самочувствие, въоръжени със солидни знания, получени в нашите учебни зали.

Университетът не е просто моето работно място. Той е и дом, в който прекарвам повече време, отколкото вкъщи, с по-голямото ми семейство, в което са моите прекрасни колеги и всички Вие, нашите студенти. Той е и сигурност, и предизвикателство, което всеки ден изпитва уменията ми за контрол и дипломация.

Тази учебна година, която днес откриваме, за мен е последната като ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ . Затова днес се вълнувам не по-малко от Вас - студентите.

В последните години преминахме през много нови за всички ни предизвикателства – от пандемията с придружаващите я страх, социална изолация, дистанционното обучение и отчуждение, до войната и икономическите несгоди, актуални днес.

Но ние, работещите и учещите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, не драматизираме, а действаме - по най-адекватния за условията начин. Знаем, че животът е такъв и ние не можем да контролираме външните обстоятелства. Това, което можем и правим на територията на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, е да сме гъвкави и адаптивни при промяна на условията и максимално полезни за Вас – младото бъдеще на България, които сте ни доверили своя старт в света на възрастните. За което сърдечно благодаря! И обещавам да дадем най-доброто от себе си на Вас - нашите възпитаници.

Уверявам Ви, че решението Ви да станете част от семейството на нашия университет е едно от най-добрите, които сте взели. Ние, Вашите преподаватели, ще направим и невъзможното, когато стигнете до финала на образователната си степен, да притежавате всички знания и умения, които ще помогнат първата Ви крачка в избраната професионална сфера, да е наистина блестяща. От Вас се иска само да ни вярвате, да не се пестите и да вземете всичко, което можем да Ви дадем, да се развивате и усъвършенствате всеки ден, да сте отговорни и концентрирани в пътя, който сте поели.

Това, което мога да обещая на всеки един от Вас и на Вашите родители, е, че тук ще бъдете част от семейство. Голямо, отдадено и сплотено, в което всички се грижат един за друг.

Ние сме тук, за да Ви водим и подкрепяме в житейския и професионалния Ви път през годините на следване и ще го направим по-най-добрия начин.

Скъпи студенти,

Ще Ви дадем много, но и ще изискаме много от Вас. Направили сте осъзнат избор, прекрачвайки прага на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“. С това всеки от Вас е поел отговорност пред себе си, пред родителите си и пред нас, преподавателите, да следва своя избор. Без да положите цялото старание, на което младите Ви умове са способни, няма да имате сили да извървите пътя на знанието до край.

Никое постижение не идва даром. Зад всеки успех се крият много труд, желание и всеотдайност. Всеки успех е резултат от безброй часове над учебниците, любознателност, упоритост, мотивация и амбиция.

Фактът, че днес сте тук, пред мен, означава, че притежавате всички тези качества. Те ще Ви помогнат да преминете през годините на обучение и след това да поемете уверено и със самочувствието на знаещи, можещи и отговорни хора своя професионален път.

Последните трудни години ни научиха на няколко важни неща. Че нищо не е по-ценно от живота и той не е безкраен, за да бъде пропилян. Че домът е нашата крепост. Че семейството е всичко, което имаме. Че отношенията „лице в лице“ са богатство. Че приятелите са рамото, на което винаги можем да се опрем. И не на последно място – че науката е оръжие и спасение. Как Вие ще изберете да управлявате Вашите отношения и Вашите знания ще определи житейския и професионалния Ви път. Убедена съм, че днес пред мен стоят не само бъдещи успешни лекари, химици, еколози, IT-специалисти, инженери, мениджъри, учители, а преди всичко хора с големи сърца и умове, отворени за знание и развитие.

 Ценете тези, които имат на какво да Ви научат. Уважавайте съперниците си, защото те Ви карат да се усъвършенствате. Грижете се за по-слабите и беззащитните, защото това е привилегията и мисията на силните. Бъдете толерантни, състрадателни, мъдри, любопитни., Експериментирайте! Учете! Вземайте и раздавайте много!

Нашите усилия през месеците, които ще прекараме заедно, ще бъдат насочени към това да Ви научим на всичко, което знаем и умеем така, че Вие - с активност, разум, любознателност и амбиция да отключите с лекота всички врати, водещи към успешната реализация.

Убедена съм, че в този момент пред мен стоят младите българи, които са в състояние да сътворят най-силните и успешни дни на страната ни. Това, което ние, Вашите учители можем да Ви обещаем днес, е че сме готови да дадем всичко от себе си в името на Вашето по-добро утре. 

Не пропилявайте нито една възможност. Днес започват Вашите единствени, уникални и неповторими студентски години, такива, каквито не сте си ги представяли никога. Тук ще срещнете приятели за цял живот, и конкуренти, и вдъхновители, и житейски учители. Тук ще получите първите сериозни житейски уроци и професионални предизвикателства, ще трупате не само знания, но и опит в опазването на баланса между личния и колективния интерес.

Използвайте този първи ден да начертаете своя път към успеха. Мечтайте смело, с размах и въображение. Поставете си високи цели и ги следвайте неотклонно през следващите дни, месеци и години. Защото само със смели мечти, упорит труд и всеотдайност, отговорност и постоянство се постигат големите успехи.                  

Пожелавам на всеки от Вас да изпита щастието от реализираната цел и удовлетворението от пътя, по който сте стигнали до нея. Запазете този плам в очите, който виждаме днес, защото той ще Ви помогне да преодолеете всяко препятствие и да се превърнете в успешни и добри хора!

Това ще направи и нас, Вашите преподаватели, истински щастливи и удовлетворени!

На добър час!

 

Професор Магдалена Миткова