Дигитализираха 56-те мулажи от експозицията, която постави началото на Музея на медицината в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Колекция от восъчни фигури е уникална за страната.  Нейното споделяне в дигитален вид ще подпомогне не само студентите, но и другите специалисти по медицина. 

По време на дигитализирането присъстваше и Ректорът на Университета проф. д-р Христо Бозов, дм, който с интерес проследи процеса.

 Поканените специалисти са партньори по проект „Център по върхови постижения УНИТЕ“ от русенския университет и са водещи в дигитализирането на обекти от културно историческото наследство. Преди няколко месеца, те дигитализираха голяма част от експонатите на Регионалния исторически музей в Бургас и Туристически комплекс „Акве Калиде“. Ръководител на екипа от Русе е проф. Георги Христов.

 Идеята за дигитализирането на експозицията е на ръководителя на дирекцията по  дигитализация, следдипломно и дистанционно обучение проф. Евдокия Сотирова.

 Мулажите представляват триизмерни восъчни модели, които реалистично изобразяват заболявания с прояви по кожата и видимите лигавици. Известните мулажни сбирки в различни държави в Европа са около 20 на брой и повечето от тях се намират в големи университетски центрове. В миналото восъчните модели са намирали приложение в процеса на обучение на студенти и лекари. Днес те внимателно се съхраняват заради голямата им историческата и академична стойност. В България до скоро беше известна единствено мулажната сбирка, с която се гордее Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница. От скоро, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е горд собственик на експозицията.

 Създаването на музея е по инициатива на Медицинския факултет и Асоциацията на студентите медици в България – Бургас, които взеха дейно участие в подготовката на  експозицията. Всеки може я посети и разгледа безплатно.