Лекция за представяне на Егейския университет, Измир, Република Турция и възможностите за сътрудничеството в областта на научните изследвания се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. 

Темата на презентацията бе „Биохимия, микробиология и биотехнологично приложение на лаказни ензими“, представена от доц. д-р Али Кочйигит от Факултет по природни науки, Катедра „Биология” към Егейски университет - Измир, Република Турция

 Срещата се организира от Катедра „Химични технологии“ с участието на доц. Хюсеин Йеменджиев, доц. Адриана Георгиева и д-р Ралица Колева, като част от реализирана входяща академична мобилност в рамките на Проект: „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ (Clean&Circle).

 Основни акценти в лекцията на доц. д-р Али Кочйигит бяха структурата на Егейския университет – факултети, катедри, специализирани научни лаборатории и звена. Интересен факт е, че в университета учат 80 хил. студента, което го прави един от първите и най-престижни университети с медицински факултет в Турция.

 Бяха представени специализирани лаборатории за геномни изследвания, химични технологии, технологичен инкубатор, лаборатория за изследване на горива и др. Обърнато бе внимание на биохимични особености и структурата на лакзни ензими, източници и методи за биотехнологичното им получаване, приложение на тези ензими в екологичните биотехнологии, пречистването на отпадъчни води от индустрията и разработването на нови, модифицирани химиотерапевтици и антибиотици.

 Доц. д-р Али Кочйигит е част от  секция „Базова и промишлена микробиология“, Катедра по биология, Факултет по природни науки в Егейски университет в Измир, Турция. Неговата изследователска област и богата научна експертиза са в микробиологията, биотехнологията, микробната биотехнология, индустриалната микробиология, молекулярната биология, биология на околната среда, морска биология, микробно разнообразие, бактериология и други.

 Посещението на д-р Кочйигит  е в рамките на проект BG05M2OP001-1.002-0019: „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ (Clean&Circle) за изграждане и развитие на Център за компетентност е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.