Президентът Румен Радев удостои Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с плакет “Св. св. Кирил и Методий”. Държавният глава връчи отличието на ректора на университета проф. д-р Христо Бозов и пожела нови върхове в просветната дейност.

В присъствието на представителите на Академичното ръководство на висшето училище, преподаватели, докторанти и студенти държавният глава посочи, че Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е успял да се утвърди през годините не само като регионално, а и като важно образователно средище с национално значение.

„Авторитетът на университета днес е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката и изследователското дело и на високите амбиции за развитие на качествено висше образование“. Toва заяви президентът Румен Радев в приветствието си към гостите на тържествения концерт в Държавната опера – Бургас по повод 60-годишнината от основаването на висшето училище. Честването се проведе под патронажа на държавния глава.

„Създаден във времето, когато в България се разгръщаше интензивна индустрия, трупаше се научен капитал, основателите на университета далеч надхвърлиха замисъла на неговото създаване“, изтъкна Румен Радев. По думите му през годините, упорито и всеотдайно, университетът е дал образование на хиляди креативни и висококвалифицирани инженери, технолози, стопански ръководите за важни за региона на Бургас отрасли в нефто-химическата промишленост, тежкото машиностроене, но е и разгърнал важни направления в областта на обществените науки.  Държавният глава поздрави висшето училище и за развитието на специалности от стратегическо значение за бъдещето в областта на екологията, устойчивото управление на водните екосистеми, на морските и речни ресурси.  През 2019 г. в университета е създаден единственият към този момент Факултет по медицина на територията на Югоизточна България, посочи президентът Радев и добави, че без ефективно здравеопазване не може да бъде изпълнена нито една стратегически национална цел. 

 България има нужда от таланта, енергията и всеотдайността на младите хора, на които се пада честта да извършват така необходимата трансформация на нашата икономика към производства с висока добавена стойност, да извършат прехода към зелена, кръгова икономика и дигитализация, да изградят солидарно и духовно богато общество, което е залог за развитието ни като нация, изтъкна Румен Радев.

Президентът посочи още, че в момента в Европа се задвижва много дълбок и мощен преход за връщане към необходимостта от развита добивна, преработвателна промишленост, тежка индустрия, собствени енергийни източници, което ще отвори пред университета нови перспективи за развитие.