По покана на посланика на Кралство Мароко в Република България Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи и българския посланик в Кралство Мароко Негово превъзходителство Пламен Цолов, ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Магдалена Миткова и деканът на Медицинския факултет проф. д-р Христо Бозов участваха в състава на делегация от представители на академичните ръководства на 7 държавни български университета в Кралство Мароко.

Основната цел на срещите и разговорите в Министерството на образованието и иновациите на Кралство Мароко бе обучението на студенти от Кралство Мароко и Република България, както и сътрудничество между университетите на двете страни. Генералният секретар на Министерството на образованието и иновациите, Мохамед Халфауи подчерта по време на срещата, че в Мароко се пазят много добри спомени за българските учители и е съвсем естествено тази традиция да продължи и във висшето образование.

Българската делегация посети няколко университета в столицата Рабат, между които и най-големият университет в Кралство Мароко Университет Мохамед V, в който учат 80 хиляди студенти. На срещата с ректора и академичното ръководство бяха постигнати договорености за обмен на студенти и преподаватели. Проф. Миткова и проф. Бозов посетиха и Факултета по медицина и фармация, в който се обучават 8 хиляди студента. На срещата с декана на факултета проф. Брахим Лекехал, те отправиха предложение за организиране на съвместни научни форуми на студенти и преподаватели от двата университета. Проф. Лекехал, който е водещ хирург по транспантация на бъбреци предложи и организиране на обучителни срещи от областта на хирургията.

Цялостната програма и срещите на българската делегация бяха организирани с подкрепата и съдействието на българския посланик в Кралство Мароко Негово превъзходителство Пламен Цолов. Предстои подписване на меморандуми за сътрудничество между отделните университети.