Националният празник на Република България вдъхнови студенти и преподаватели от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас да се включат в два маршрута, превърнали се в традиционно поклонение пред български народностни светини.

Едната група ентусиасти потегли в малките часове на нощта и призори се озова в основата на връх Шипка. Сред сняг и мъгла, загърнати с национални знамена, младежите покориха върха и положиха цветя и венци пред нозете на героите, отстоявали свободата на родината ни в една от най-тежките битки за Освобождението.

Друга група възпитаници на държавния ВУЗ в Бургас се вля в многолюдната инициатива, която през последните години стана известна като „Българовското шествие”. От начална точка Морска гара-Бургас тръгнаха множество студенти, някои от които бяха довели и децата си да почетат националния ни празник. Авто-шествието достигна до Българово, където в двора на църквата ”Свети Атанасий” бяха положени венци пред костницата на стотиците избити невинни жертви от населеното място в края на Освободителната война през 1878 г.

Организатор и на двете инициативи бе Студентски съвет при Университет „Проф. д-р А. Златаров”-Бургас.