За седми път в Бургас бяха обявени най-елитните Еко награди за ученици и студенти в България. Националната конференция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и катедра „Екология и опазване на околната среда“ „ДА МИСЛИМ ЕКОЛОГИЧНО ЗА БЪДЕЩЕТО“ привлече участници от почти 30 града в България. Над 120 ученици и студенти, ръководени от близо 50 учители и преподаватели, представиха своите доклади-презентации свързани със замърсяване и опазване на околната среда и екосистемите. Основната тема на конкурса е „Иновативни решения за чиста околна среда“.

Отличените ученици, които завършват средно образование, ще бъдат приети без конкурсен изпит,  в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в специалност „Екология и опазване на околната среда“.

Председателят на Организационния комитет доц. д-р Александър Димитров сподели, че с всяка изминала година докладите стават все повече, по-задълбочени и на по-високо ниво, което много затруднява журито при оценяването им. Целта на конференцията е да ангажира младите хора да вложат още усилия и активност както за поддържане на чиста и здравословна околна среда, така и в търсенето на зелени решения.

Голямата награда беше присъдена на МИХАИЛ ГЕОРГИЕВ – 9 клас, ПГЧЕ "Васил Левски", гр. Бургас, който бе награден от проф. д-р Севдалина Турманова – Председател на Общински съвет - Бургас и получи приз от името на г-жа Ивелина Василева - член на борда на мисията за възстановяване на моретата, океаните и водите към Европейската комисия.

Първото място при учениците е за МИХАИЛ БОЖИЛОВ, ЗЛАТОМИРА СВИЛЕНОВА и СИМОНА КУРШУМОВА – 9 клас, ППМГ "Акад. Никола Обрешков", гр. Бургас. Най-добрата студентска работа е на ДИМИТЪР КЕРЕМЕДЧИЕВ, СТАНИСЛАВА СТАНОЕВА и ЙОРДАНКА КОСТАДИНОВА – 1 курс, спец. „ЕООС“ от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

 Младите еколози получиха награди от зам.-ректора на университета проф. д-р Ирена Марковска и от Организационният комитет.

Традиционно конференцията се организира от бургаския ВУЗ и Студентски съвет, Община Бургас, МОН, РУО – Бургас, „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, „Кроношпан - България“ ЕООД, „Девин“ ЕАД и „Победа“ АД - Бургас.

Събитието е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2022/2023 г и от програмата „Бургаски деца“ на Община Бургас за 2023 г. Връчването на наградите се състоя на 24 март.

Повече за Класирането, катедра „Екология и опазване на околната среда“ и предстоящия прием на студенти може да откриете на: www.еоос.бг и www.uniburgas.bg