Отбелязване на Световната седмица на парите (20-26 март 2023 г.) със съвместни инициативи на катедра „Икономика и управление“ при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ СУ „Епископ Константин Преславски“ –Бургас

Във връзка със Световната седмица на парите (20-26 март 2023 г.), под мотото  „Планирай парите си, планирай бъдещето си“, бяха проведени няколко съвместни инициативи на СУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас и катедра „Икономика и управление“ при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Целта бе да се повиши финансовата грамотност на учениците и студентите, да се привлече вниманието им към надграждане на знания и  умения,  необходими за взимане на осъзнати финансови решения и постигане на финансово благосъстояние.  

На 20 март 2023 година проф. д-р Иван Димитров проведе открит практико-приложен урок по бизнес планиране, в който представи пред учениците от Х Б клас (специалност „Електронна търговия“) деловата игра „Продуктов мениджър“. Играта е създадена от проф. Димитров и е част от интерактивното обучение по преподаваните от него дисциплини в Университета.

По проект „Ученически практики – 2“ чрез бизнес симулации в рамките на играта „Продуктов мениджър“ фирми на учениците ще се конкурират помежду си с цел постигане на максимална печалба. Поставени в максимално реалистични условия, те ще придобият представа и практически усет за особеностите при управлението на бизнеса в динамични и конкурентни условия. 

По покана на катедра „Икономика и управление“, на 20 март 2023 година, учениците от Х, ХI и XII клас от СУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас посетиха Факултета по обществени науки в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Те се потопиха в академичната атмосфера на Университета и изслушаха публична лекция на тема „Еврото – възможности и заплахи пред българската икономика“, изнесена от доц. д-р Ивайло Михайлов, чиито научни интереси са в областта на финансите, банковото дело и паричната политика. Активно участваха в проведената дискусия относно бъдещето на парите. 

На 22 март 2023 година Русен Гигов, докторант в катедра „Икономика и управление“ , изнесе лекция пред ученици и преподаватели в СУ „Епископ Константин Преславски“. Присъстващите бяха запознати със същността на Блокчейн технологията, включително с техническите характеристики на иновацията. Лекторът очерта основните икономически направления, в които е приложима технологията, като представи водещи реализирани проекти в реалната бизнес практика. Постави се акцент върху често срещаните рискове, съпътстващи търговията с криптовалути и бяха предложени работещи добри практики, превентиращи финансови манипулации и загуби. Младежите получиха възможност да тестват най-използваната платформа за проучване и оценка на криптовалути и криптоборси. На финала бе отразена правно-регулационната рамка, регламентираща търговията и счетоводната отчетност на участниците в пазара на цифрови активи. Лекцията повиши интереса на учениците към технологиите на бъдещето. 

            На 23 март 2023 година студенти от  специалност „Стопанско управление“ посетиха  СУ „Епископ Константин Преславски“ и участваха в Workshop “Бизнес и образование“. Гост-лектори бяха Мина Асенова – фрийлансър, графичен дизайнер по професия, Теодор Андреев– собственик на агенция за недвижими имоти, Янка Недева– консултант индивидуално банкиране към банка ДСК. Проведената дискусия имаше за цел да помогне  на учениците и студентите да направят своя кариерен  избор, а именно: дали да са част от екипа на голяма корпорация, да упражняват свободна професия или да стартират свой бизнес. Бяха споделени вдъхновяващи истории за успех в бизнеса. Посочени бяха предимствата и недостатъците на всяка една категория – фрийлансър, предприемач и служител в корпорация. Учениците и студентите получиха ценни практически съвети.

         На финала на срещата бе представен ученически проект за Startup компания.