В Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ активно се работи по нови проекти, а обновените лаборатории предлагат атрактивни условия за студенти и докторанти

С отворени врати за ученици, атрактивни научни опити на открито и с много официални гости Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отбеляза Професионалния празник на химика.

Днес обновените по най-високи стандарти лаборатории на Факултета по природни науки бяха отворени за посетители, които на място се запознаха с постиженията на студенти, докторанти и преподаватели.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов поздрави всички присъстващи химици, които са посветили живота си на тази наука. А към учениците от различни гимназии, които се включиха в празника се обърна с думите: Няма да сгрешите ако изберете нашия университет, защото той е водещ в изучаването на тези дисциплини. Те стават все по-важни и търсени с навлизането на новите видове енергия.

Ректорът проф. д-р Магдалена Миткова съобщи, че за 60 години от лабораториите на университета са се дипломирали успешно над 30 хиляди инженер-химици, направени са редица научни открития, като много от тях са и с патент. И до днес във висшето училище активно се работи по нови проекти, а обновените лаборатории и съвременно оборудване предлагат атрактивни условия за студенти и докторанти.

Зам.-областният управител Пламен Янев отбеляза, че и до днес завършилите химици в Бургас са специалисти на световно ниво и призова студентите да вярват на своите преподаватели, които им предават знания и опит.

Екипът на декана на Факултета по природни науки доц. д-р Жечка Димитрова организира ден на отворените врати, където студенти правиха атрактивни химични опити, заедно с ученици, които имат интерес към науката.

Председателят на Общинския съвет в Бургас проф. д-р Севдалина Турманова днес беше в ролята на домакин в две от лабораториите, където тя и нейни колеги правят наука. Посетителите видяха и единствения робот, който събира отпадъци от морското дъно.

Във Факултета са съсредоточени катедрите, осигуряващи фундаменталната подготовка в областта на природните науки (физика и химия), математика и информатика на студентите от всички специалности на университета в областите химични технологии, химично инженерство, биотехнологии, електроника, компютърни системи и технологии, общо инженерство и др.

В събитията посветени на Професионалния празник на химика се включиха общински съветници, инж. Росен Григоров от „Лукойл Нефтохим Бургас“, представители на общинската и държавна администрация.