Призът за млад учен е за принос свързан с изследването на антиоксидантното действие на природни екстракти

Доц. инж. Йордан Георгиев от катедра „Физиология, патофизиология, химия и биохимия“ към Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ беше отличен с награда „Питагор“ на МОН. Призът е за млад учен с принос в областта на природните и инженерните науки за 2023 г.

Наградата беше поделена с Диана Чолакова от СУ „Св. Климент Охридски“. Научните приноси на доц. Георгиев са свързани с намирането, хроматографското пречистване, изследването на структурата и имуномодулиращото действие на полизахариди, изолирани от български лечебни растения, ядливи гъби и слабопроучени цианобактерии и антарктически дрожди. Приносите му са свързани и с химичното охарактеризиране и изследването на антиоксидантното действие на природни екстракти. Резултатите допринасят за развитието на фитохимията, фармакогнозията, хранителната химия и биохимия, гликобиологията, приложната микробиология, биотехнологиите и диететиката.

Доц. Георгиев е съавтор в 35 научни публикации, повечето от които са индексирани в Web of Science/Scopus. Младият учен е участвал в 18 научно-изследователски проекта. Той е представил 32 доклада в страната и чужбина и е бил гост-лектор на конференции и обучения по полизахариди по покана на Чешкото химическо дружество в гр. Прага (2020 г., 2022 г.) и в Университет на Бурос (2022 г.) в Швеция.

Доц. Георгиев е бил номиниран от МОН за Голямата награда за млад учен „Питагор“ през 2020 г. и в телевизионното предаване на БНТ1 „Любимците на България“, в категория Наука (2021 г.). Той е носител на наградата за млад учен „Проф. Марин Дринов“, в научно направление „Биомедицина и качество на живот“, през 2022 г. Член е на Българското фитохимично сдружение и асоцииран член към Институт по органична химия с Център по фитохимия при БАН.

Носителят на наградата „Питагор“ е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Образователният му път преминава през висши учебни заведения в Пловдив и БАН.

От края на 2022 г. е избран за доцент по биохимия в Медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Бургас.