В лаборатория в Бургас се получават различни продукти, които намират приложение и в медицината
Учени от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас разработват технологии, които да оползотворят морските отпадъци.
В какво могат да се превърнат тоновете черупки от миди, скариди и други морски деликатеси, които туристите изяждат в ресторанти по Черноморието? И които, макар и натрошени с много по-големи машини от тази на специални производствени площадки, се превръщат в отпадък?
Учените са намерили решение и на този проблем – морските отпадъци могат да се превърнат в различни полезни неща.
„Лабораторията по аквакултури и биотехнология е една от най-новите лаборатории на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, където работят учени от катедрите по „Технологии на материали и материалознание и химия, и „Химични технологии“ на Факултета по технически науки. Интересни, различни, иновативни са направленията, в които се работи в тази лаборатория. Те са свързани с извличане на ценни вещества, намиращи се в отпадъчни морски черупки от така наречените марикултури, които обитават Бургаския залив на Черно море“, обяснява проф. Севдалина Турманова от катедра „Технологии на материали и материалознание“.
Източник: БТВ