Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, която днес бе в Бургас в рамките  на международния форум „Burgas Blue Summit and Innovation Expo“, се срещна с представителна  част от академичния състав на Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас. Членове на ректорското тяло, млади хабилитирани преподаватели и докторанти, които са ангажирани в  иновативни международни проекти и програми, имаха възможност да представят своите научни достижения пред министър Стойчева.

„Акцентите, по които управляваното от мен министерство ще работи и които ще поощрява, ще бъдат няколко, обобщи Милена Стойчева: силно припознаване значението на науката за създаване на иновации, насочване към разработки, които много бързо ще влязат в обръщение за решаване на икономически и социални проблеми, превръщане на България в дестинация за иновативни продукти, които да не са базирани на евтини ресурси, а на човешки капацитет.

Идвам в университета ви с ясно послание – обединение между научно-образователния капацитет на региона с предприемчивата бизнес-среда за създаване на т.нар. „отворени иновации“, при които иновативните магистърски, докторски тези и университетски научни разработки да бъдат незабавно презентирани пред бизнеса и да донесат принадена стойност както на своите автори, така и на компании и фирми в полза на цялото общество“, категорична бе министър Стойчева.

Пред нея и пред придружаващия я зам. кмет по образованието, Йорданка Ананиева представителите на академичната общност на Университета представиха най-иновативните си разработки за последните три години: работата по национални и международни програми и проекти за син растеж, кръгова икономика, чисти технологии, черноморска екология и върхови постижения, както и трите най-нови университетски лаборатории, оборудвани с най-модерни технологични средства: по биотехнологии, по мониторинг на водите  и за изследване на екосистеми.

На раздяла министър Стойчева поиска Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас да й предостави маркетплейлист с всички иновативни научни проекти и програми, които се реализират в момента, като обеща посредничество между научната общност и представители на бизнес средата у нас за най-бързо реализиране приложението на тези авангардни  разработки.