Тренировъчен център, в който парамедиците да подобряват своите умения и квалификация, предстои да бъде разкрит в Бургас. Идеята е на ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов. Той я представи пред колегата си Йоанис Зервос, консултант по спасителни дейности и първа помощ към ЕС и директор на Академия по първа помощ в Гърция.  „Мисия на университета е да подготвя кадри за Спешната помощ, които за съжаление никога не стигат. Парамедиците имат своето доказано място в нея, поради тази причина сме разкрили прием в тази специалност и тя се радва на голям интерес“, сподели проф. д-р Христо Бозов.  Той допълни, че с удоволствие би приел г-н Зервос да вземе участие като гост-преподавател на следващия курс парамедици.

Йоанис Зервос бе в Бургас по покана на Съюза на парамедиците в България. Една от целите на Съюза е международна обмяна на опит, обобщаване и внедряване на добри практики от държавите в Евросъюза. „Анализът показва, че в страните, в които парамедиците са гръбнакът на Спешната помощ, смъртността от битови и масови инциденти, аварии и катастрофи е спаднала с 65%“, посочи Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България. Затова Съюзът се бори да има единен образователен стандарт и професията да бъде регулирана и у нас.

По време на срещата с ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ парамедиците разказаха, че все по-често ги търсят за обезпечаване на първа помощ на големи събития, спортни състезания, ралита, тв реалитита и снимачни площадки. Йоанис Зервос потвърди, че неговата академия от парамедици осигурява на терен всички холивудски продукции, които се снимат в Солун.

В края на срещата проф. д-р Христо Бозов подари на госта най-новото допълнено издание на своето ръководство по спешна медицинска помощ. Книгата вече се нарича „Спешна медицина“ и съдържа допълнителен обем от 100 страници. От своя страна Йоанис Зервос сподели, че е автор на наръчник по първа помощ при спешни състояния в педиатрията и би се радвал той да бъде преведен и разпространен и у нас.