Лекари, преподаватели и студенти седнаха на банките в Аулата на Бургаския държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" за представянето на новата книга на ректора проф. д-р Христо Бозов “Спешна медицина”. Събитието мина при изключителен интерес, а авторът обяви, че средствата от продажбата на книгите ще отидат за реализирането на Музей на медицината във висшето училище. 

Книгата е ръководство за лекари, специалисти по здравни грижи, парамедици и студенти. 

Третата книга на проф. Бозов беше представена от декана на Факултета по обществено здраве и здравни грижи проф. д-р Валентин Василев и зам.-декана на Медицинския факултет проф. Владимир Гончев. 

Самият автор демонстрира някои основни похвати при спасяването на човешки живот.

Проф. Бозов е анестезиолог-реаниматор, с придобити специализации в САЩ и Белгия. Интересен факт от лекарската му кариера е работата му като доктор на подводница във ВМС, управлявал е бившата Военноморска болница във Варна, има опит като директор и в други медицински заведения.

От 2004 г.  е „доцент”, а от 2015 г . - „професор” и ръководител Катедра по анестезиология, морска и  интензивна  медицина към ВМА.

В продължение на 5 години проф. Бозов е зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности на Община Варна.

Ректорът два пъти е удостояван с държави награди: нагръден знак „За вярна служба под знамената” – 3-та степен през1998 г. и 1-ва степен през 2008 г.

Проф. Бозов е председател на Българското научно дружество по обществено здраве.