От 27  септември  до 09 октомври 2023 година във Факултет по обществени науки  при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  - Бургас, се проведоха Дни на кариерата за студентите от специалностите „Стопанско управление“ (Мениджмънт)  и „Маркетинг“.

Катедра „Икономика и управление“ и катедра „Маркетинг и туризъм“ организираха няколко инициативи, в които с подкрепата на тюторите се включиха над 100 студенти от специалностите „Стопанско управление“  и „Маркетинг“, като голяма част от тях се участваха във всички инициативи.   Регулярно провежданите инициативи с гост-лектори от практиката допълват академичните познания на студентите и допринасят за по-тясната връзка на висшето образование с потребителите на кадри.

На 27. 09. 2023 г. , по покана на катедра „Икономика и управление“, в  зала 316 на ФОН  студентите от специалност „Стопанско управление“ , ОКС „Бакалавър“ се срещнаха с  Анастасия Пенчева, алумни, специалност „Стопанско управление“, професионално реализирала се като мениджър ключови клиенти в „Софарма Трейдинг“ АД. Гостенката разказа своята лична история, като  сподели каква е била  мотивацията  ѝ при избора на специалността и какво е мнението ѝ за обучението  в Университета. Запозна присъстващите с работното си ежедневие. Каза, че по време на обучението си в Университета е получила много практически ориентирани знания, които използва в работата си и призова студентите да бъдат активни и да се възползват от възможности, които им предоставят преподавателите от катедра  „Икономика и управление“.

На 28. 09. 2023 г. в зала 407 на ФОН от 14:30 часа, по покана на катедра „Икономика и управление“, се проведе среща-разговор с Валери Симеонов и Владимир Церовски – представители на “Winners Group”. Темата на лекцията бе „Личните финанси – умения или наука“. В залата присъстваха студенти от специалностите „Стопанско управление“ и „Маркетинг“, като имаше възможност и за онлайн включване на желаещи, но неприсъстващи в залата студенти. Посочени и разяснени бяха сфери на консултантска дейност на компанията – инвестиционно, пенсионно, застрахователно, данъчно и наследствено планиране. Лекторите представиха възможностите за стаж и работа на студенти в тази организация. В последващата дискусия бяха обсъждани актуални теми по конкретната проблематика, поставени от студентите. В заключение студентите пожелаха да бъде организирана следваща среща, на която в дълбочина да се разгледат инвестиционното и пенсионно планиране.

На 29. 09. 2023 г. в зала 407 на ФОН, по покана на катедра „Маркетинг и туризъм“ се проведе публична лекция  на тема  „Създай си бъдеще сега“.  Участваха студенти от специалностите  „Стопанско управление“ и „Маркетинг“. Включиха се и студенти от специалност „Индустриален мениджмънт“. Гост-лектор бе изпълнителният директор  на „Рем Мениджмънт“ ЕООД  - капитан далечно плаване Димитър Митев. Той разказа своята лична история. Запозна присъстващите с организационната структура,  дейността и възможностите за кариера в  управляваната от него организация. Сподели какво е конкурентното предимство, което отличава фирмата им от останалите, както и какви  начини на стимулиране на персонала използват.

На 04. 10. 2023 г. в зала 407 на ФОН се проведе кариерна среща със студентите от специалност „Стопанско управление“ и „Маркетинг“. Студентите получиха информация за дейността на Кариерния център при Униерситет „Проф. д-р Асен Златаров“. Бе им дадена възможност да попълнят регистрационна бланка, чрез която кариерният инспектор да придобие представа за индивидуалните нагласи и необходимостта от последващи индивидуални консултации във връзка с кариерното  им развитие.

На 04. 10. 2023 г. в зала 407 на ФОН , по покана на катедра „Маркетинг и туризъм“ се проведе публична лекция  на тема  „Пътят към дигиталния успех“. Участваха студенти от специалностите  „Стопанско управление“ и „Маркетинг“. Гост-лектор бе изпълнителният директор на Web Tact – Digital Agency - Николай Кадийски. Той разказа своята лична история.  Сподели ценен практически опит. Акцент в презентацията бяха съвременните решения за успеха на бизнеса в дигитална среда и палитрата съпътстващи услуги, които да подпомогнат позиционирането на бизнеса в интернет пространството. Обсъдени бяха възможностите на уебсайта и неговата ефективност. Студентите поставиха редица въпроси, на които  получиха отговор. Беше обсъдена и възможността за предоставяне на стажантска програма от страна на дигиталната агенция, както и темите за бъдещи подобни срещи.

 На 09.10. 2023 г. в зала 407 на ФОН, по покана на катедра „Маркетинг и туризъм“ се проведе публична лекция  на тема  „Дигиталните медии в условията на турболентност“. Участваха студенти от специалностите  „Стопанско управление“ и „Маркетинг“. Гост-лектори бяха Катя Касабова – главен редактор на електронната медия „Флагман“  и Ана Добрева – маркетинг-специалист. Споделен бе ценен практически опит. Акцент в представената презентация и последвалата дискусия бе рекламата в електронното пространство и позиционирането на фирмата в  електронните медии. Обсъдени бяха предимствата при използването на банер и на реклама чрез съдържание.