Скъпи студенти,

 Честит 8 декември! Скоро ще разберете, че тази дата ще остане празник за вас дори и след като завършите висшето си образование. Тя е символ на младостта, познанието и приятелството. И всяка година ще се връщате към нея – надявам се с незабравими спомени!

В България празнуваме Студентски празник от 120 години! За първи път е отбелязан през 1903 година. Представете си колко випуски, колко млади хора са били щастливи да отбележат датата със своите колеги. Някои от тях са останали приятели за цял живот! От сърце ви пожелавам вие да имате този късмет и да намерите във висшето училище не само знания, но и истински, ценни познанства!

През годините тази дата е свързана с редица емблематични събития за българското образование, просвета и наука.

На този ден през 1874 година излиза първият брой на вестник „Знаме“ с редактор Христо Ботев, а през 1888 година Петото Обикновено народно събрание на България приема закон за учредяване на висше училище в българската столица.

Хората от моето поколение помним, че на 8 декември без време ни напусна и великият Джон Ленън. Днес света си спомня и за него.

Обещах си да не бъда многословен, защото вашият дневен ред днес е различен, празничен!

Пожелавам вие да оставите бележити дати от вашето студентство, които да останат за хрониките на Университета, на Бургас, на България, на света!

Бъдете любопитни, учете със страст и празнувайте като отговорни, щастливи млади хора!

 

Проф. д-р Христо Бозов, д.м.

Ректор на Бургаски държавен университет

„Проф. д-р Асен Златаров“