Четири

нови специалности ще въведе Бургаският държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" от следващата учебна година. Те се реализират след осъществен европейски проект „Модернизация на висшите училища“ съвместно с още три технически висши училища в страната. Това са Технически университет – Варна, Технически университет – София, Технически университет – Габрово.

Две години и половина продължава  проектът, който се осъществява по  Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Общата му стойност е почти два милиона лева, като бенефициент  е варненският университет. 85 процента от бюджета е европейско финансиране. Той е обхванал, както реализация на 4 нови специалности и документация към тях, така и обучения и създаване на платформа за кариерно развитие. Основните цели посочи ръководителят на проекта от бургаска страна доц. д-р Ивайло Беловски. Той и колегите му представиха проекта днес пред студенти:

"Целта е повишаване на предлаганото образование и ориентирането му към нуждите на бизнеса чрез подготовка на специалисти, за които има осезаемо търсене на пазара на труда. Проектът се провежда затова в направление електротехника, електроника и автоматика. То, заедно с информационните технологии, получи през последните години най-бурно развитие. Съвсем скоро ще станем свидетели на изцяло роботизирани интелигентни производства по целия свят."

Специалностите са "Интелигентни транспортни системи"-бакалавър, "Смарт ситис","Интелигентно производство на електроенергия" и "Интелигентни системи за дома, офиса и медицината"-магистър.

Искаме да предложим на студентите нещо ново и атрактивно подчерта проф. Сотир Сотиров, който също работи по проекта. "Навсякъде напоследък се говори за изкуствен интелект. Това, което представя магистратурата, по която ние работихме, са директни приложения на Изкуствен интелект във всички области на живота.", обясни проф. Сотиров.

Три програми са разработени на английски език, две са изцяло дигитализирани, така ще се осъществява и дистанционно обучение. Три дисциплини от учебния план са дело на  бургаски преподаватели.