Посолството на Словашката република в София дава възможност на студенти, докторанти и преподаватели  да се обучават в Словакия, като отпуска  стипендии за академичната 2024/2025 г. Стипендиите ще осигурят  учебни, научни, художествени и лекционни изяви в рамките на Националната стипендиантска програма на Словашката република в подкрепа на мобилността.

Националната стипендиантска програма на Словашката република е предназначена за подпомагане на мобилността на чуждестранните студенти, докторанти, преподаватели във висши учебни заведения, научни и творчески работници за обучение и изяви в словашките висши училища и научни организации. За стипендии могат да кандидатстват граждани от всички краища на света. Кандидатите могат да намерят подробна информация за програмата на официалната  интернет страница: www.stipendia.sk (на словашки език) или www.scholarships.sk (на английски език).

Кандидатите е необходимо да подадат молба онлайн на www.stipendia.sk или www.scholarships.sk. Крайният срок за изпращане на заявленията за отпускане на стипендията е на 30 април 2024 г. до 16:00 ч. като стипендиантството ще се реализира в рамките на академичната  2024/2025 г.

При допълнителни въпроси, свързани с Националната стипендиантска програма кандидатите могат да се обърнат лично и към администраторите й – Силвия Липовска (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.) - за кандидати за стипендии от чужбина (студенти и докторанти); Ондрей Арадски (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.) - за кандидати за стипендии от чужбина (преподаватели във висши учебни заведения, научни и/или творчески работници).

Във връзка с отварянето на страницата за кандидатстване за тазгодишните стипендии ще се проведе и уебинар за начина на попълване на молбите за стипендии в рамките на Националната стипендиантска програма на Словашката република. Уебинарът е предназначен за чуждестранни кандидати и ще се проведе на английски език в петък,  22.3.2024 г. от 14,00 ч. българско време. Линк за участие в уебинара: https://lnk.sk/face