Делегация от Тракийския университет в гр. Одрин, Република Турция, водена от ректора на университета - проф. д-р Ерхан Табаколу,дм и генералния консул на Република Турция в Бургас г-н Толга Оркун посети  Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас. Основна цел на визитата е да се запознаят с новото ръководство на университета и да се обсъдят приоритетите по разширяване на обхвата за международно сътрудничество и на двата университета. Организатори и инициатори на срещата са доц. д-р Хасан Азис и проф. д-р Стоянка Петкова-Георгиева – ръководител Дирекция „Международно и национално сътрудничество и връзки с обществеността“. В турската делегация участваха още проф. д-р Осман Нури Хатипоглу – зам.-ректор, отговарящ за международните въпроси, г-н Али Дженгиз Калкан – Директор на Областна здравна служба, гр. Одрин и г-н Кямил Коджабаш – Директор „Международни връзки“.

В началото на срещата ректорът проф. д-р Ерхан Табаколу,дм като лекар-колега анестезиолог на ректор проф. д-р Христо Бозов,дм подчерта, че е запознат с успешната му дейност за прилагане на иновативен подход в лечението на пациенти с хипербарна оксигенация, както и популяризирането му в цяла България и изяви желание за съвместно сътрудничество и развиване на това иновативно лечение и в Тракийския университет в гр. Одрин. И двата университета имат условия за развиване на международна дейност в областта на здравеопазването, както в научните изследвания, така и в обучението на медицински кадри.

Зам. ректор по качество на обучение, акредитация и кадри - проф. д-р Ирена Марковска в кратка презентация представи пред гостите Бургаския държавен университет. Двете висши училища обсъдиха спешната необходимост от подновяване на двустранното споразумение за обмен на студенти и преподаватели по програма „Еразъм+“, в което да се включат повече професионални направления и така да се отговори на големия интерес от студенти и преподаватели за мобилности между двата университета.

Зам. ректор по учебната дейност проф. д-р Севдалина Турманова изяви готовност за съдействие относно съвместно участие за обучение в бакалавърски и магистърски програми, взаимно признаване на кредити и участие на преподаватели и студенти в смесени интензивни обучителни програми.

Двата университета имат изградени традиции в сътрудничеството си в областта на научно-практическата дейност. Ректорът проф. д-р Табаколу сподели, че счита Бургаския държавен университет за „визитна картичка“ и пример за успешна работа по трансгранични проекти. Припомняме, че двата университета успешно реализираха проект „Трансграничните региони сътрудничат за син растеж“ (BLUE GROWTH COLLABs), като от българска страна ръководител на проекта бе доц. д-р Светлана Желева – зам. ректор по НИД. Това бе първият стратегически проект в България, финансиран по приоритетна ос 1 на програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020г. Ректорът професор д-р Ерхан Табаколу,дм подчерта, че е впечатлен от направеното и попита: „Кога започваме новия съвместен проект?“. В отговор доц. д-р Желева потвърди, че това ще се случи съвсем скоро.

В заключителната част на срещата ректорът проф. д-р Ерхан Табаколу,дм като Генерален секретар на Асоциацията на Балканските университети отправи покана за членство към Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“.