За поредна година по инициатива и организация на доц. Полина Милушева, Председател на Националната асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон и представител на Национален алианс на хора с редки болести за Бургас и областта, се провеждат множество кампании в най-пъстрия ден от годината - 29 февруари.

Част от целодневната кампанията се проведе на територията на Университет “Проф. д-р Асен Златаров”.

Стотици балони, символ на хилядите видове редки болести украсиха фоайето на Корпус “Медицински науки”, а по-късно и в небето полетяха. В знак на солидарност към милионите болни по света се изви и обединяващо хоро на подкрепата.

Бели платна бяха нашарени от десетки ръце и бяха превърнати в картини, в творения, разкриващи нееднаквостта в живота.

Студенти по здравни грижи и медицина организираха информационна кампания „Сподели своите цветове“. Частица от хората с рядко заболявания докосна всеки присъстващ чрез мартеничка с послание – „БлагоДаря за твоята подкрепа“.

Четиринадесет от общо двадесет и девет дръвчета бяха засадени в двора на ВУ. Останалите ще бъдат позиционирани в различни части на град Бургас.

В късния следобед студенти “Медицина”, представители на АСМБ, организират лекция на тема „Синдром на Волф-Хиршхорн“, представена от д-р Милена Василева, педиатър, МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Бургас.

Кампанията стартира през 2008 год. с посланието „Рядък ден за много специални хора“. Тогава участват само 18 държави, главно от Европа. В продължение на 16 години, отбелязването на Деня на редките болести набира сила и продължава да се разраства.

Тази година той се очертава да бъде най-големият досега. Кампанията включва над 600 събития по целия свят, в повече от 106 държави. За нашата страна мероприятията са в над 25 населени места.

Посланието тази година е “Споделете своите цветове”, а Ралица Вълева, студент НХА изработи свои авторски стикери, което посвети на тазгодишната кампания.

С участието в кампанията по отбелязването на Международния ден на редките болести, студенти, преподаватели и ръководство на Бургаски държавен университет “Проф. д-р Асен Златаров” показаха своята съпричастност и протегнаха ръка към милионите хора по света, засегнати от тези заболявания.