Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Център за подкрепа на личностното развитие - Община Бургас и фирма ТехноЛогика проведоха състезание Robo challenge Burgas за ученици от 8 - 12 клас. Подкрепа осъществиха и фирма Мусала софт. 

На официалното откриване присъстваха проф. д-р Христо Бозов, дм, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, проф. д-р Ирена Марковска, зам. ректор по качество на обучение, акредитацията и кадрите, проф. Сотир Сотиров, ръководител на лаборатория по интелигентни системи и Михаил Ненов, зам.-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас.

 „Пожелавам ви успех и очаквам да дадете най-доброто от себе си, защото най-добре представилите се ще бъдат приети в нашите специалности „Компютърни системи и технологии“ и „Софтуерно инженерство“, бяха думите на проф. д-р Бозов при откриване на състезанието.

 „Искрено се радвам да видя толкова много устремени към науката и инженеринга млади хора. Това състезание има потенциала да стане национално. В него голямата награда не е само купа. Голямата награда е възможността да продължите образованието си и то в този университет, който инвестира в най-новите технологии“, каза Михаил Ненов.

 Проф. Сотир Сотиров сподели чистосърдечно, че заслугите за подготовката и организирането на състезанието до голяма степен са на студентите. Той изрази задоволството си от това, че младите хора активно участват в дейности свързани с програмирането на роботите.

 В състезанието се конкурираха около 20 участника от Професионална гимназия за компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ), Професионална гимназия полектротехника и електроника (ПГПЕ) ”Константин Фотинов” и представители от курсовете по роботика в университет "Проф. д-р Асен Златаров".

 Целта на състезанието бе учениците да демонстрират знания и умения в областта на съвременните информационни технологии, управлението на киберфизични системи и алгоритми. То протече в три кръга -  мини сумо, следене на линия, състезание за лего роботи.

 В етап 1 -  мини сумо първо място спечели отбор „GymRob” от ПГКПИ, второ място - отбор „Spark” от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, а третото място бе за отбор „К49“.

 В етап 2 -  следене на линия първо място спечели отбор „Victory” от  ПГЕЕ „Константин Фотинов“, второ място - отбор „TractorSoft” от курса по роботика, а третото място бе за отбор „Robotics“ също от курса по роботика.

В етап 3 -  състезание за лего роботи първо място спечели отбор „TractorSoft”, второ място - отбор „Robotics“, трето място за отбор „RoboEl”, всички от курса по роботика.