Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов, дм, откри академичния съвет, който се проведе в конферентната зала „Ректорат“.

 На съвета присъстваха академичното ръководство на университета, академичният съвет и съвета на настоятелите. 

„Изключително впечатлена и ентусиазирана съм от това, което прави проф. Бозов, заедно със своя екип, за университета. Дълбоко вярвам, че взаимодействието между университетите, научните общности и бизнеса, които обединяваме сили заедно, можем да действаме за това да се отпускат средства в областта на туризма“, каза Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка.

Тя добави, че в нашите зимни курорти се работи за това да бъдат посещавани през четирите сезона, като не просто курорти за спа туризъм, а за медицински туризъм и възстановителен туризъм. Цветелина Бориславова акцентира върху това, че държавата ни разполага с природни дадености, които са уникални за света.

Като втора област на взаимодействие, тя посочи иновациите. Бориславова спомена за възможността в България да се създават големи производства с иновативни продукти, за което трябват обучени кадри.

 „Навсякъде по света, медицинските университети са най-печеливши. Ако Медицинският факултет, Факултетът по обществено здраве и здравни грижи и бъдещият Факултет по фармация направят необходимото за здравната система, то ползите ще бъдат огромни. Включително и медицинския туризъм, който е изключително важен.“, каза д-р Илко Семерджиев, който е учредител на БЛС през 1989 г.,  бивш зам.-министър и министър през изминали правителства. Той е и възпитаник на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

 В академичния съвет участие взеха и Любомир Йосифов, Директор на правната дирекция в Министерство на образованието и науката, Михаил Ненов, заместник-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас, и студентът по медицина Любомир Лалев, който е и студент на годината.

 По време на академичния съвет се дискутираха учебни въпроси, гласуваха се структурни промени и се направиха предложения. В неговия край, проф. Христо Бозов представи на присъстващите календара със събития на университета за месец май, като покани всички да се включат в тях.

 Следващото заседание на съвета ще се състои в началото на месец юни.