Тържествено бе чествана годишнината на Лабораторията по математична химия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ -  Бургас.

 „За мен е чест да съм патрон на това знаково събитие за честването на 40 години от създаването на Лаборатория по математична химия в Бургаския държавен университет. Такива научни постижения превръщат България в модерна държава, чрез мобилизация на интелектуалния потенциал и обединяване на науката с практиката. Тази лаборатория е модел за бъдещето на България като просперираща високотехнологична държава.“, бяха думите на Румен Радев, президент на Р България.

 По време на събитието бе прочетено Постановление за връчване на почетния знак на президента на Р България на проф. Мекенян.

 Лабораторията по Математична химия към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургас чества на 17 май 2024 г. 40 - годишнината от своето създаване. Около четиридесет млади специалисти, под ръководството на нейния основател, проф. Ованес Мекенян, реализират постижения в областта на моделирането на токсикологични и екологични ефекти, чрез разработка на т. нар. QSAR, математически модели, чрез които могат да се прогнозират физикохимичните и биологични реакции на веществата.

 За своите изключителни постижения проф. Мекенян е удостоен с наградата “Питагор” (2012 г.) и с престижната награда “Lifetime Achievement Award” (2021 г.). През 2009 г. е обявен за почетен гражданин на Бургас.

 „Лабораторията е една от нашите емблеми, която е разработила научни продукти, известни в целия свят и осъществява симбиоза между науката и практиката, като показва как може да се печели от наука“, каза ректорът на Университета проф. Христо Бозов, дм. Той пожела след десет години, на 50-годишния юбилей на лабораторията, работещите в нея да са над 50 и честването да се състои в нова аула на университета.

 Почетни гости на събитието бяха проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Михаил Ненов, зам.-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ към Община Бургас, д-р Илко Семерджиев и д-р Милен Врабевски, членове на УС на настоятелството на университета, представители на Търговско индустриалната камара, бивши ректори на Бургаския държавен университет.

 „За Бургас е чест и привилегия, че този уникален екип работи на неговата територия. Проф. Мекенян и колегите му са гордост за нашия град.“, бяха думите на Димитър Николов, кмет на Община Бургас при поднасянето на почетния плакет „Компас“ на видния учен.

Проф. Мекенян сподели, че оглавяваната от него лаборатория е световен лидер в научното направление „Прогностична токсикология“. Той изтъкна, че предстои сключването на нови договори между лабораторията и водещи световни концерни.

 Завладяващ факт е, че в лабораторията постоянно се обучават специалисти по индустриална химия от целия свят. Над двадесет световни фирми използват подготвения от нея софтуер и плащат годишен лиценз.

 Мария Нейкова, която е областен управител на Бургас поднесе на проф. Мекенян най- високото отличие на областната администрация.

 Професор Мекенян получи още множество отличия и награди. Ректорът на университета му връчи Кристалния приз на висшето учебно заведение. От своя страна проф. Мекенян поднесе плакети на почетните гости и приятели на лабораторията.