Честването на  Европейския ден на морето, 20 май, стана повод за поредната проява на добро сътрудничество между Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Черноморския институт. Домакин на честването под наслов „Черноморски хоризонти“`2024 в края на седмицата стана висшето училище, което предостави една от новооткритите си зали за стартиране на първия панел от честването – „Морето – образование – наука“.

Панелът бе открит от проф. Маруся Любчева, учредител и дългогодишен председател на Управителния съвет на института, а понастоящем – негов член, а почетни участници в дискусията бяха проф. Севдалина Турманова, зам. ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, проф. Милен Балтов, ректор на БСУ и проф. Хюсеин Торос от Истамбулски технически университет.

Проф. Торос сподели добри практики от обучението по морско дело в съседна Турция като компетентен климатолог и преподавател в Морския колеж към Истамбулския технически университет.  Работата на форума продължи с презентации на проф. Турманова за постиженията на Лабораторния център за син растеж към Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас. Изказване за важността на новите образователни инициативи, свързани с Черноморския басейн, направи и проф. Балтов.

Съвместната инициатива на двете авторитетни институции за гарантиране на сигурна, чиста и просперираща Черноморска зона ще продължи и през следващите дни с още два панела. На 27 май в Колежа по туризъм ще се съберат ученици от различни бургаски училища, които ще апробират различни видове изкуства, свързани с морската тематика и ще получат своите награди от различни конкурси, свързани с маринистиката, и обявени от Черноморския институт. Заключителният панел ще бъде на 29 май в Южнобългарския морски образователен център, на който посетителите ще могат да изпробват тренировъчен морски симулатор, а наградените участници в конкурсите на Черноморския институт „Моята морска история“ и фотоконкурса „Рибари“ ще получат своите отличия.