Академичният състав на две от катедрите във Факултета по обществени науки при Бургаския държавен университет – катедра „Педагогика и методика на обучението“ и катедра „История и философия“ отдаде почит на първите бургаски учители с оригинална фотоизложба. Експозицията на тема „Учителите на Бургас 1878-1944 г.“  представя пионерите на образователното дело в града и бе открита на 20 май в горното фоайе на Дома на нефтохимика.Тя е посветена на идващия 24 май, Денят на  на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Постерите на изложбата са резултат от дълги научни усилия на подготвящия екип и представят уникални малко известни или непубликувани до момента фото-портрети, архивни снимки от педагогическата практика и училищни документи, открити в архивите на Бургас.

Разкрити са факти от живота и дейността на повече от 70 ярки фигури – основоположници на местното педагогическо дело. Сред тях са имената на прославили се впоследствие като видни български учени: акад. Михаил Арнаудов, професорите Цани Калянджиев, Мара Цончева и Жеко Радев. Учители на бургаските малчугани в този исторически период са били и славни потомци на личности, които знае всеки българин: синът на Райна Княгиня, Георги Дипчев и наследникът на художникът Станислав Доспевски, Никола Доспевски.  Изкуствата в бургаските училища са били представяни от такива известни имена като художникът Петко Задгорски, композиторите Филип Кутев и Георги Шагунов, прославилите се по-късно като писатели Константин Петканов,  Цветан Минков и Санда Йовчева.  Популярните краеведи Георги Попаянов и Горо Горов, почитаните и до днес имена в спорта като Димитър Гурбалов, Невена Тороманова – Ганчева и Костия Вълчанова, както и множество  видни общественици като  Тодор Александров, Ана Маймункова, Лазар Томов, Тодор Постомпиров също са представени в експозицията.

След откриването на изложбата от декана на ФОН, проф. Румяна Папанчева, нейните организатори и заинтригувани зрители бяха поздравени с адрес от кмета на Бургас, Димитър Николов, който бе прочетен и връчен от зам. кмета по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Община Бургас, Михаил Ненов. Главният организатор на фото-изложбата, проф. Маргарита Терзиева, поведе гостите на увлекателна „екскурзия“ по постер-паната, като разказа любопитни и малкоизвестни подробности от биографията на тези заслужили пионери на педагогиката в града.

Изложбата ще остане експонирана в Дома на нефтохимика до края на месец май.