Висшето учебно заведение открива филиал в Добрич

 На официална церемония се подписаха меморандуми за сътрудничество между Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с общини от Бургаска област и с Община Добрич.

„За нас е огромна чест, че подписваме тези споразумения, които  регламентират различни аспекти на нашето сътрудничество. От вас ние ще очакваме логистична подкрепа, като в същото време, ние ви предлагаме независима експертна помощ от нашите научни специалисти във всички аспекти, в които имате нужда“, приветства с „добре дошли“ кметовете и зам.-кметовете на 12 - те общини Бургас, Добрич, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Сунгурларе и Царево, ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов, дм.

„Благодаря на моя колега Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич и на проф. Бозов за скрепяването с меморандум на инициативата за разкриване на филиал за обучение на медицински сестри в Добрич. В цялата страна нуждата от медицински сестри е критична и с разкриването на този филиал, университетът ще запълни този дефицит“, бяха думите на Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Изборът на дата за подписване на меморандуми с общините не беше случаен. Това се случи в навечерието на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Подписването на този меморандум е своеобразно побратимяване между Бургас и Добрич, заслугата за което е на кмета на Бургас и ректора на университета. В навечерието на 24 май това е прекрасна новина за образованието в Добрич. Ние ви предлагаме добра материална база и логистична подкрепа. Нямаме търпение да посрещнем вашите специалисти“, каза Йордан Йорданов, кмет на Добрич.

Подписването на меморандуми е в тясна връзка с активната кандидатстудентска кампания на университета, която цели да даде възможност на все повече млади хора да получат качествено образование.

По време на самата церемония, кметовете и зам.-кметовете на общините Бургас, Добрич, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Сунгурларе и Царево, имаха възможността да споделят своите виждания за съвместното сътрудничество между тях и университета. Всички те изразиха увереност, че тази колаборация ще е от взаимна полза и ще даде положителни резултати в бъдеще.