„Туризъм и здравословно хранене“ е новата специалност в Колежа по туризъм в Бургас от есента на 2024 година. Това съобщи директорът доц. д-р Веселина Атанасова по време на практически семинар съвместно с организацията за здравословен живот Vita Rama. Те са  експерти в пълноценното растително хранене и собственици на първия хотел у нас изцяло на растително хранене (веган).

Първата среща на екипите премина под формата на кулинарна демонстрация, в която академичния състав на колежа и студенти по туризъм приготвиха заедно шест здравословни ястия по меню. Проведе се задълбочена дискусия за ползите и потенциала на растителното хранене като световен тренд с двуцифрен годишен ръст, който предопределя нагласите на потребителите в избора им на продукти и услуги. „Все повече се търсят по-балансирани, щадящи, нискохистаминови, безглутенови храни и диети, заместители на месо, сирена и кашкавали, детското хранене също е изключително актуална тема“, споделиха Цена Канариева, организатор във Vita Rama и Гергана Гаджева, кулинар в организацията.

Ефектът от това прелива към родната ни хотелиерска и ресторантьорска индустрия, която вече търси добрите практики и подготвени кадри, с които да развива новаторски продукти и да отговори на спецификите в търсенето на „модерното общество“.

 Учебните програми ще се фокусират върху научнообосновано съдържание, което последователно се прилага и предоставя в образователните кампании и програми с гости - видове растителни храни и макронутриенти, усвояване на растителен протеин чрез комбиниране на храните, полезните мазнини, киселинно и алкално образуващи храни, комбиниране на храни в полза на хранителни режими, менюта за детокс и разтоварване, суперхрани и ферментирали храни, хранене за спортисти, диабетици, деца, шадящи технологии за приготвяне на растителни храни, и др.