В горещия юлски ден, екипът по Проект „Трансграничните региони сътрудничат за СИН РАСТЕЖ“ взе проби от акваторията на бургаския залив.

В изследването участваха доц. д-р Александър Димитров, декан на Факултета по природни науки и ръководител на лаборатория по анализ и моделиране на водни екосистеми, доц. д-р Никола Тодоров, ръководител катедра „Екология и опазване на околната среда“ и доц. Благовеста Мидюрова от същата катедра.

Резултатите от взетите днес проби ще бъдат анализирани в лаборатория за наличие на микропластмаса.

Регулярно взиманите от екипа проби се изследват, защото микро- и наноструктурирани полимерни материали са признати за възникваща заплаха, както и за екотоксикологичен и екологичен риск. По този начин се наблюдава замърсяването и се осъществява контрол на нивата му.

Проект CB005.3.12.001 „Трансграничните региони сътрудничат за СИН РАСТЕЖ“ (BLUE GROWTH COLLABs) е стратегическа инициатива, финансирана по Приоритетна ос „Околна среда“ на Програма Интеррег за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014 – 2020 г. и имаше за цел създаването на Центрове за СИН РАСТЕЖ в Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Бургас и Тракийски Университет - Одрин, като потенциална форма за сътрудничество между компетентните институции, местните власти, неправителствения сектор, академичните и научни среди в трансграничния регион. Партньори по проекта са и ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“ – Бургас и Висше училище – Одрин.
Проектът се изпълни в периода 10.10.2020 г. – 09.10.2023 г.