Срещата между ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, проф. д-р Христо Бозов, д.м. и посланика на Израел в България, Негово Превъзходителство Йоси Леви-Сфари, която се проведе днес в Университета, бе перспективна за бъдеща съвместна работа между двете страни. На срещата  от израелска страна присъстваха още почетният консул на Израел в България, г-н Орлин Мандов и аташето по международно сътрудничество при посолството, г-н Рони Голдберг.

Проф. Бозов презентира пред гостите разширения потенциал на оглавяваното от него висше учебно заведение и изрази добра воля за обмен на наука и кадри във всички сфери, в които има интерес за научно сътрудничество. От своя страна  посланикът на Израел се заинтересува от възможностите бургаското държавно висше училище да обучава студенти от Израел на първо време в специалност „Медицина“ на английски език, както и от потенциала на технологичен трансфер между Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и израелски университети, сред които има такива – в топ 100 по системата „Шанхай рейтинг“,  на което получи утвърдителен отговор от проф. Бозов.

Ректорът и посланикът финализираха срещата си с убедеността, че е време в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас да бъдат приети за обучение първите израелски студенти. Те си размениха като подаръци ценна научна литература.