Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов, дм, участва в работни срещи с Енчо Керязов, зам.-кмет в Община Ямбол, Станчо Ставрев, кмет на Община Тунджа и директорът на УМБАЛ Ямбол д-р Панайот Диманов.

По време на срещите всички се обединиха в това, че в Област Ямбол, сходно на други части от България, има сериозна липса на медицински кадри. В тази връзка проф. Бозов предложи да работят съвместно по това да се направи филиал на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Ямбол, където да се изучава специалността „Медицинска сестра“ и да бъде предложен курс за обучение на парамедици, както и други курсове, според нуждите на региона. Той сподели добрата практика от взаимоотношенията на университета с Община Добрич, където тече процедурата по реализирането на филиал за обучение на медицински сестри.

В срещите стана дума и за това, че в селата от областта липсват лекарски асистенти и достатъчно кадри от спешна помощ. Както е добре известно, в Ямболско има много малки населени места, в които жителите имат право да получават навременна и адекватна медицинска помощ, а ръководствата на двете общини имат голямо желание това да стане факт. Част от селата са с преобладаващо ромско население и в интерес на интеграцията, тези общности биха могли да бъдат обхванати в обучения, например за парамедици, и да помагат хората по места.

„В Бургас, първият курс по обучение на парамедици стартира преди 5 години. Днес някои от тези специалисти заемат длъжности като регистратори в болници, но самите те се чувстват най-добре, когато са на терен, затова има много в спешна помощ по градовете, както и в курортните комплекси. За тях това е призвание“, каза проф. Бозов и допълни, че интересът не спира да е висок.

В Ямбол има много учебни заведения и млади хора, които биха могли да продължат своето образование в Бургаския държавен университет, който разполага с широка гама специалности. 

Предстои да бъдат подписани меморандуми за сътрудничество с двете ямболски общини, както и договор с УМБАЛ Ямбол, който да уточни параметрите по стажуването на студенти от медицински специалности там. През есенните месеци ще се проведат редица срещи между университета, администрации и учебни заведения в Ямбол.