На 10 август студенти от бургаското държавно висше училище, подкрепени от своите ментори се включиха в отбелязването на Международния ден на младежта - вълнуващо събитие, превърнало се в празник на младежката енергия, активност и позитивизъм! Обмяната на опит, споделянето на добри практики и създаване на бъдещи партньорства беше допълнителен стимул за младите хора с включването в запомнящата се инициатива.

 В морската градина на Бургас беше изградено младежко градче, където над 20 младежки организации, под патронажа на Министерство на младежта и спорта и Община Бургас, представиха своите дейности. Посетителите имаха възможността да се включат в интерактивни предизвикателства, уъркшопове и забавления с настолни игри.

 Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ блесна със своето представяне на Международния ден на младежта. Главните действащи лица, студентите, демонстрираха знания и умения на изключително високо ниво и доказаха, че науката съвсем не е скучна, а изненадваща и много увлекателна.

 Представен беше един от най-интелигентните и стилни асистенти във висшето училище - робот-асистент, който привлече огромно внимание! Роботът не само впечатли със своите умения, като създаде карта на събитието в реално време, но и показа как може да навигира в пространството с изключителна точност.

 В света химията бяха въвлечени десетки любопитни зрители. Класическата реакция "слонска паста" - експлозивна пяна, която се изля като огромен фонтан, остави всички присъстващи удивени! След това, участниците имаха възможност да се включат в забавния експеримент за надуване на балони със сода бикарбонат и оцетна киселина.

За безопасността на всички участници, бяха раздадени защитни очила и ръкавици, за да могат всички любители на химията да се насладят на експериментите без риск. Вълнението беше осезаемо, а атмосферата – заредена с любопитство и ентусиазъм.

 В този ден, празник на науката и технологиите, будните студенти показаха, че магията на химията и иновациите е жива и достъпна за всеки, който иска да учи и открива нови светове!