Научно-практически форум „Иновации в обучението и познавателното развитие“ в Бургас събра на едно място специалисти в областта на педагогиката, които споделиха идеи и добри практики. Морският град домакинства събитието за петнадесети пореден път, като през тази година се проведе в КЦ „Морско Казино“.

Гости на форума бяха проф. д-р Галин Цоков, министър на образованието и науката, г-н Михаил Ненов, зам.-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ към Община Бургас, проф. д-р Христо Бозов, дм, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, проф. д-р Мария Алексиева, зам.-ректор на Бургаски свободен университет, г-жа Веселка Тодорова – старши експерт по Обществени науки, гражданско образование и религии в РУО-Бургас.

В събитието участие взеха представители на академичната общност от цялата страна, педагогически специалисти от всички етапи на образователната система, зам.-кметове по образованието от различни общини в страната, представители на фирми, занимаващи се с доставка на дигитални технологии за образованието, издателство „Клет България“.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков приветства гостите и участниците в XV Научно-практически форум „Иновации в обучението и познавателното развитие“ и поздрави организаторите на събитието. Той изказа своето мнение, че изграждането на нови концепции, свързани с образованието и тяхното качествено приложение, е от голяма значимост и мероприятия от този тип са необходими, тъй като дават възможност на хора, които работят в тази среда да споделят впечатления от своята практика и нови виждания, които да поставят учениците в активна роля по време на образователния процес.

Проф. д-р Христо Бозов, дм, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас подчерта нуждата от сътрудничество между средното образование и университетите, тъй като това би допринесло за по-доброто взаимодействие между преподаватели и студенти, както и за по-бързата им адаптация при постъпването в сферата на висшето образование.

Събитието продължи три дни, като освен представяне на доклади и добри практики, предложи на участниците богата социална програма - коктейл на остров „Света Анастасия“ и съпътстващ семинар в Созопол.

Педагогическият форум се организира от Сдружение „Образование и технологии“ в лицето на проф. д-р Румяна Папанчева – декан на Факултет по обществени науки и доц. д-р Красимира Димитрова – директор на Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас.

Съорганизатори на форума са Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, Бургаски Свободен университет, Община-Бургас.