Дата: 24.09.2024 г. (вторник), 12:00 часа

Място: Неорганичен корпус, зала 201, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ 

Лектор: Д-р Милен Врабевски, член на Съвета на настоятелите в университета. 

 Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ има удоволствието да обяви откриването на новата академична година с лекция на един от най-изявените съвременни български интелектуалци – д-р Милен Врабевски. 

  Д-р Врабевски е лекар, предприемач, филантроп и меценат, той е основател и дългогодишен изпълнителен директор на „Comac Medical“ – най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. 

 Компанията разработва научни проекти в над 30 държави, покриващи Европа, Азия и Америка. 

 Д-р Врабевски е член на Глобална инициатива на Бил Клинтън от 2012 г., а през 2013 става лауреат на „Гражданската награда“ на Европейския парламент. 

 През 2009 г. Асоциацията на българите в Украйна му присъжда наградата „Мъж на годината“ за изключителен принос за укрепване на икономическите и културните връзки между Украйна и България и в частност инвестициите в младежите от български произход там. 

 През 2012 г. е отличен от президента на АТО Гагаузия, част от Република Молдова, Михаил Формузал с медал „20 години Република Гагаузия“ за инвестициите му в подобряването на двустранните отношения и подпомагането на българското малцинство там. 

 През 2014 г. е избран за „Будител на годината“ в едноименната национална кампания. 

 Д-р Врабевски е двукратен носител на наградата „Питагор“ на Министерството на образованието и науката в България (МОН) за научно-изследователската дейност на компанията му Комак Медикал в категория „Компания с най-големи инвестиции в науката“ (2016 г. и 2021 г.). 

 През 2016 година д-р Милен Врабевски е удостоен с наградата „Апостол на българщината“ за принос към опазване и развитие на културно-историческото наследство. 

 През 2017 е удостовен със званието „Почетен гражданин на Варна“. 

 През 2018 г. е основен говорител на Срещата на министрите на ЕС с ресор наука, образование и научни изследвания в рамките на Българското председателство на ЕС. 

 През 2019 г. компанията му Комак Медикал получава престижното отличие на Европейската комисия „Високи постижения в иноваците“, връчено лично от Президента на Република България за трите последователни номинации „Най-иновативно предприятие на годината“ през 2016, 2017 и 2018. Наградата се връчва за пръв път на българска организация. 

 През 2020 г. на специална церемония в Националния археологически музей д-р Врабевски получава приза „Мъж на 2019 година“ за цялостната му народолюбива дейност. 

 През същата година д-р Врабевски е награден в категорията „Хуманизъм и благотворителни инвестиции“ в конкурса за Национални медицински награди. 

 Включен е и сред призьорите в годишния алманах „Лекарите, на които вярваме“. 

 Лекцията ще бъде посветена на неговата разнородна и широкообхватна дейност, която включва значими проекти в областта на медицината, благотворителността и културата. Д-р Врабевски е двигател и на международната музикална група Intelligent Music Project и основател на множество инициативи, свързани с подкрепа на образованието, репродуктивното здраве и културното наследство на България. 

 Заповядайте да се вдъхновите от личния пример на човек, посветил своите знания и ресурси за обществени каузи от национално и международно значение!