Уважаеми първокурсници,

 скъпи студенти и преподаватели, драги гости,

 Добре дошли в нашата Алма матер в началото на учебната 2024/2025 година!

 За 61-ви път Бургаският държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отваря врати за своите възпитаници.

 През всички тези години светът, а с него и нашият университет се променят. Но знанието, иновациите и уменията, които ще придобиете тук, уважаеми студенти, ще ви подготвят за бъдещето и неговите нови, различни професии.

 Искам да се обърна към нашите първокурсници, защото на Вас ви предстои една учебна година, с която вие ще навлезете в тайните на висшето образование. Вече е много по-лесно да се учи, защото в ерата на изкуствения интелект знанията идват по-лесно, но за нас като Ваши преподаватели ще бъде изключително важно да Ви предадем и умения. Защото едно е да имаш знания, друго е да умееш да ги приложиш в практиката. Това ще е една от важните цели на нашия университет през следващите години. Вие идвате да учите тук, а за нас като преподаватели е много важно да се реализирате след това. На пазара на труда вече се търсят качества, които не са свързани само със знанията, а най-вече с личните умения - работа в екип, комуникация, умения за вземане на решения в нестандартни ситуации и др. Затова ние като Ваши преподаватели ще разчупваме стереотипа на преподаване и ще Ви подготвяме за вашата реализация.

 Очаквам една изпълнена с емоции и вдъхновение учебна година за всички.

 Уважаеми колеги преподаватели,

 Вашата страст към предаването на знания и умения е ключът към успешната академична и професионална реализация на студентите. Продължавайте да бъдете отворени към сътрудничество, креативност и развитие. И тази година дадохме възможност на нашите студенти да избират между нови, различни и свързани с нуждите на настоящето и бъдещето специалности.

 Встъпваме в новата си учебна година с значително разширение в дейностите на университета. Една от основните ни цели за тази година е разкриването на филиали извън Бургас. Разкрихме филиал в Добрич. Предстои ни разкриване на Факултет по фармация, както и претрансформиране на досегашния Факултет по обществени науки в два факултета: Факултет по педагогически науки и Факултет по бизнес и предприемачество. Ще продължим с обновяването на базата на университета.

 Поставили сме си и високи цели за следващите години, които вярвам, че ще постигнем. Благодаря Ви, колеги, за ангажимента и предаността ви към образованието и развитието на младите хора.

 Ще завърша с думите на японския актьор Хироюки Санада, който играе в моя любим сериал „Шогун“. Преди няколко дена, по време на връчването на наградите „Еми“, той каза – „Заедно можем да постигнем чудеса. Заедно можем да създадем едно по-добро бъдеще!“

 Успешна учебна година на всички!