Асоциацията на студентите-медици в България, гр. Бургас (АСМБ-Бургас) е най-младата асоциация от седемте такива в страната. Тя обединява студентите по медицина от всички курсове, обучаващи се в Медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ , които скоро ще отпразнуват своя трети рожден ден. 

Асоциацията е изградена от шест комитета  - Медицинско образование, Човешки права и мир, Обществено здравеопазване, Репродуктивно здраве и СПИН, Научен и Професионален обмен.

 Чрез провеждането на различни профилактични прегледи и кампании, курсове по спешна медицинска помощ, уъркшопи за опознаване на различните специалности като: кардиология, кардиохирургия, АГ, неврология, анестезиология и интензивно лечение, образна диагностика и много други, студентите помагат на своите колеги да навлязат по-лесно в света на медицината и да подобрят своето обучение.

 През април 2022 г. бе организирана 40-тата Национална среща на АСМБ, а през октомври 2023 г. - 43-тата Есенна национална среща на АСМБ, които събираха студенти по медицина от всички медицински факултети в страната за провеждане на сесии и уъркшопи.

 През изминалата година, младите студенти-медици бяха много активни. Те участваха в откриването на Мулажната експозиция, състояща се от модели на кожни и венерически болести, която допълва развитието на Медицински факултет.  Участваха активно в организацията на благотворителни инициативи, част от които е ежегодният „Мартенски благотворителен базар“. След него, студентите успяха да обурудват залата за рехабилитация в Дневен център „Приморски парк“, да закупят люлка за деца със специални нужди и да се обзаведат Мека стая за справяне с трудни ситуации. Освен това, те дариха и 11 инхалатора, педиатрични апарати за кръвно налягане, педиатрични маншети за постоянно мониториране на кръвно налягане и още нужна апаратура за Първо и Второ педиатрично отделение в УМБАЛ - Бургас.

 Вече три години се провеждат и двата вида обмен на студенти по медицина  - научен и професионален, в които могат да вземат участие всички членове на Асоциацията. Всяка година наши студенти посещават различни страни по цял свят като Индонезия, Испания, Босна и Херцеговина, Румъния, Египет, за да проведат едномесечен стаж в местна болница. Също така, в периода юли-август в Медицински факултет пристигат студенти от цял свят - Австрия, Германия, Украйна, Турция, Египет, Бразилия, Испания, които провеждат летните си стажове в Бургаските болници и имат възможността да се запознаят с базата на Медицински факултет.

 Пореден повод за радост беше изработването на пейки и маси от палети, предоставени от дарители. Студентите доброволно превърнаха палетите, само за два дни, в място за прекарване на времето между лекции и упражнения. Пейките се намират в двора до Студентския център и скоро бяха част от провеждането на "Burgas Medical Network Evening part 2 - BBQ party", организирано от студентите-медици за началото на учебната си година.

 Всичко това се случва благодарение на отдадеността на локалните отговорници по комитети, на председателски комитет, на всички преподаватели и асистенти от Медицински факултет, и на подкрепата на цялото ръководство на Факултета по медицина и Университета.

 Очакваме новите им инициативи и през тази година. Пожелаваме им успех и на добър час през учебна 2024/2025 г.