На 6 октомври 2024 г. Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас отбелязва 61 години от своето основаване. Създаден през 1963 г. с Указ № 162 на Министерския съвет, университетът стартира като Висш химико-технологичен институт. През 1968 г. той е преименуван на Висш химико-технологичен институт „Проф. д-р Асен Златаров“, а през 1995 г. получава статут на университет. 

 Под ръководството на своя първи ректор, проф. Иван Младенов, университетът се утвърдил като важен образователен и научен център в България. Днес, обучението му се осъществява в пет факултета: Факултет по технически науки, Факултет по природни науки, Факултет по обществени науки, Факултет по обществено здраве и здравни грижи и Медицински факултет. Структурата на университета включва също три колежа и два департамента, с над 45 бакалавърски и над 30 магистърски програми. 

 Университетът разполага с модерна материална база, включваща учебни корпуси, спортна база, студентски общежития и библиотечно-информационен комплекс. Новооткритият Студентски център предлага различни услуги, улесняващи обучението и ежедневието на студентите. 

 Академичното ръководство активно работи за поддържане и непрестанно модернизиране на инфраструктурата. 

 Университетът е установил множество научни връзки с регионални, национални и международни институции, което създава възможности за обмен на опит и ресурси. 

 Девизът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" е “ПРИЕМСТВЕНОСТ, ИНОВАЦИИ, РАСТЕЖ, УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ”, който е и израз на качествено образование и научни постижения. 

 Университетът ще продължи стремежа си към развитие и усъвършенстване, предоставяйки на студентите знания и умения, които да им помогнат в справянето с предизвикателствата на съвременния свят.