На 10 октомври, в Световния ден на психичното здраве, доц. д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ и преподавател в Университет “Проф. д-р Асен Златаров”, проведе лекция на тема “Адът – това са другите”.

Събитието, организирано от доц. д-р Варвара Панчева, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, привлече вниманието на студенти,преподаватели и лекари, които се интересуват от важността на психичното здраве.

В лекцията си доц. Киров разгледа концепцията за стреса и неговото влияние върху психичното и физическото здраве. Той подчерта, че стресът е наше сътворение и че начинът, по който реагираме на предизвикателствата в живота, играе ключова роля за благополучието ни. Специално внимание бе обърнато на дистреса, който е “мъчение както за тялото, така и за душата”.

Доц. Киров се фокусира и върху бърнаута – синдром на изпепеляване, който е резултат от множество фактори, както в работната среда, така и извън нея. Той описа симптомите на бърнаута, които включват емоционално изтощение, себепредставяне и деперсонализация. Тези състояния, ако бъдат пренебрегвани, могат да доведат до сериозни последствия за индивидите и техните близки.

В края на лекцията доц. Киров отправи вдъхновяващи послания към студентите: “Никога не се предавайте! Винаги отделяйте време за почивка! Никога не губете детето в себе си! Никога не губете апетита за живот! И синдромът на изпепеляването няма да Ви изпепели!” Тези думи оставиха дълбок отпечатък у присъстващите, напомняйки им за важността на психичното здраве и самообгрижването.

Събитието беше не само образователно, но и вдъхновяващо, поставяйки акцент върху нуждата от осъзнаване на стреса в съвременния живот.