Конференция „От извора на Дунав до Черно море – здравословна вода и здравословен живот“ се проведе в Бургас. Тя бе организирана от Европейската комисия, Министерството на околната среда и водите и Бургаският свободен университет. В нейните рамки участие взеха зам. ректорите проф. д-р Севдалина Турманова и доц. д-р Светлана Желева и преподаватели от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, които са научно пряко обвързани с темите по опазване на околната среда и водите. Те участваха в изграждането на центъра за Син растеж към университета по проект „Трансграничните региони сътрудничат за СИН РАСТЕЖ“ (BLUE GROWTH COLLABs), финансиран от Програма „Интеррег за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014 – 2020 г.“. На събитието присъстваха и студенти от Бургаското държавно висше училище.

 Целта на конференцията бе да насърчи диалога между регионалните участници в басейна на река Дунав и Черно море. Темата постави акцент върху нуждите и действията на общностите в областта на научните изследвания и иновациите за възстановяването на река Дунав и Черно море. Форумът представи иновативни и природосъобразни решения за възстановяване на реките и морските води и устойчивостта на крайбрежните общности.

 На форума присъстваха и ключови участници от делтата на река Дунав и Черноморските общности, включително Международната комисия за опазване на река Дунав /ICPDR/ и BioEast – инициатива, обединяваща регионалните участници от Дунавския и Черноморския регион, включително Украйна.

 Министърът на околната среда и водите Петър Димитров откри конференцията, като сред официалните гости са българският еврокомисар Илияна Иванова, представителят на България в Мисията за океаните и водите на ЕС Ивелина Василева и областният управител на Бургас проф. дн. Мария Нейкова.

 Събитието успя да обедини представители от различни нива на управление и екологични организации за обсъждане на бъдещето на водите в региона на Дунав и Черно море.

Автор: Сивелина Илиева